Praznovanje praznikov

Domače praznike in običaje praznujemo po slovenskih tradicijah, in sicer tako da na otrokom primeren način prilagajamo vsebine, s katerimi se seznanjajo s slovenskimi navadami in kulturo. Več pozornosti posvečamo pustu, veliki noči, božiču.

  • V pustnem času izdelamo skupinsko masko, pri izdelavi katere imajo večjo vlogo otroci in je, glede na starostno stopnjo otrok, v prvi vrsti izdelek njih samih. Smo vrtec, ki ustvarjamo okolje, kjer imajo vsi enake možnosti, tako jim je ta dana tudi v tem času.

  • Gregorjevo kot tradicionalen slovenski praznik žal tone v pozabo, mi pa smo se odločili, da mu ravno zaradi njegove skromnosti in posebnega čara kot prazniku ljubezni in luči izkažemo primerno spoštovanje.

    Sveti Gregor je bil papež rojen leta 540 v Rimu. Veljal je za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Godoval je 21. marca, ki danes velja za prvi pomladni dan. Z uvedbo gregorijanskega koledarja pa se je njegov god prenesel na 12. marca, ki danes velja za omenjen praznik.

    Gregorijevo ni le dan, ki je nekoč veljal za dan ptičje ženitve, temveč je bil povezan z daljšimi dnevi, ki so ljudem omogočali, da dlje časa opravljajo delo pri dnevni svetlobi in ne več ob sveči. Tako je veljalo, da sveti Gregor luč v vodo vrže. Ljudje, katerih delo je bilo vezano na sveče in petrolejke, so le-te na ta dan spustili po vodi. Ta običaj se v nekaterih delih Slovenije še ohranja, saj ljudje plovila s svečami še vedno radi spuščajo po vodi.

    Na tak način smo se mu poklonili tudi z našimi otroki.

  • Velikonočni čas v slovenski tradiciji prinaša številne običaje. Nekaterimi izmed teh v vrtcu posvetimo več časa, med njimi tudi pripravi na cvetno nedeljo, in sicer tako da si otroci izdelajo cvetni aranžma in se seznanijo s pomenom le-tega. Spečemo kruh ali potico, barvamo pirhe, spoznamo pomene velikonočnih jedi in se seznanimo s tem, kaj ta praznik pomeni v krščanski tradiciji. Zadnji delovni dan pred veliko nočjo pripravimo skupni velikonočni zajtrk, da pa je dogajanje otrokom še prijetnejše, izvedemo lov na pirhe.

  • Božič je tisti izmed praznikov, ki mu tradicionalno namenimo največ pozornosti. Izdelamo jaslice, se družimo ob peki kruha, piškotov, ob skupnem prazničnem kosilu, ki ga pripravimo v telovadnici, okrasimo božično drevo. V predbožičnem času še bolj poudarjamo pomen sodelovanja, moralne odgovornosti, ki jo imamo do drugih. Otrokom skušamo vgraditi v zavest, da se izjemnost življenja ne kaže v količini darov, temveč v času, ki ga namenimo drug drugemu, v tem, da na svet gledamo z očmi srca, kajti le takrat bomo lahko življenje živeli izpopolnjeno in v majhnih rečeh spoznavali čudeže.

 Vsako leto v predbožičnem času pripravimo druženje s starši na že tradicionalnem pohodu z lučkami in božični bazar, kjer so na voljo izdelki otrok.

 

Obvestila

UKREPI IN SPREMEMBE ZARADI COVID – 19

VSTOP V VRTEC

V vrtec lahko z otrokom vstopa samo ena odrasla oseba. Ob vstopu si je potrebno razkužiti roke, si nadeti masko in brez zadrževanja vrtec zapustiti.

POGOVORNE URE

Pogovornih ur do nadaljnjega ni več v takšni obliki, kot smo jih bili vajeni. Če je res kaj nujnega, lahko kontaktirate vzgojiteljico med 12.00 in 13.00 uro po telefonu. Pred tem jo zjutraj o tem obvestite, ko pripeljete otroka v vrtec.

 

BIVANJE NA PROSTEM

Ker bomo veliko časa preživeli zunaj, vas prosimo, da imajo otroci v nahrbtniku in omarici zadostno količino oblačil (jopice, brezrokavnike, jakne, kape …).

Hvala za vaše sodelovanje!

 

 

Jedilnik

Kaj dobrega nam bo danes skuhal Mali grof ob pomoči kuharja Matjaža?

Tedenski jedilnik

Seznam alergenov

Misel

Ne brigajo me tvoji cilji,

ne brigajo me tvoja pričakovanja.

Jaz bi se rad le igral,

se umazal in imel čas

za brezskrbno otroštvo.

Prosim, dovoli mi ga imeti.

Vizija

Ustvarjamo okolje, v katerem je otroku dan čas, kjer se le-ta ustavi in mu je v njegovem okviru nudeno spodbudno okolje za igro, s pomočjo katere otrok razvija svoje spodobnosti, dozoreva, nabira izkušnje, ki jih potrebuje za svoje uspešno življenje.

Če želimo, da otrok izkoristi svoj potencial, da ga razvija, nadgrajuje, si moramo vzeti čas, da ga spoznamo, vzljubimo njegovo CELOTO in se mu posvetimo na njemu najbolj primeren način.

Za vse to potrebujemo prostor, kjer otroku zagotovimo mir, kjer ima možnost vsako stvar večkrat ponoviti, slišati, videti.

Zasebni vrtec Mali grof d.o.o., Grajska ulica 8a, 3210 Slovenske Konjice

Iskanje

Za delovanje spletnega mesta moramo na vaš računalnik shraniti majhne neškodljive datoteke - piškotke. Po zakonodaji EU moramo pridobiti vašo privolitev. Se strinjate?